Minunile tehnologice ale Campionatului Mondial de fotbal din 2010

Posted: martie 2, 2010 in News
Etichete:,

Cu excepţia reluărilor în timpul meciurilor, pe care FIFA refuză cu încăpăţânare să le introducă, fotbalul este un sport din ce în ce mai plin de inovaţii tehnologice. Nu vorbim aici de transmisiunile HD sau 3D, ci de echipamentul propriu-zis al jucătorilor şi obiectul muncii lor: mingea. Şi ce prilej mai bun există de a veni cu inovaţii în fotbal, decât un Campionat Mondial?

Lăsând de-o parte glumele cu Mutu şi Naţionala noastră de fotbal, Campionatului Mondial din Africa de Sud va fi plin de tehnologii noi, tehnologii care au, în principal, rolul de a ajuta jucătorii. Trei dintre obiectele vizate de îmbunătăţiri tehnologice sunt mingea, tricoul şi ghetele jucătorilor. Toate trei sunt create de Adidas, unul din principalii sponsori ai turneului final.

Mingea Jabulani

Mingea cu care se vor juca meciurile de la Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud se numeşte Jabulani şi înseamnă „a sărbători” în dialect Zulu. Jabulani este construită din 8 panouri tridimensionale lipite la căldură. Cu alte cuvinte, panourile componente ale mingi nu mai sunt cusute cu aţă că până acum.

Jabulani este, totodată, considerată cea mai rotundă minge creată vreodată. Acesta va fi încă un motiv de satisfacţie pentru atacanţi şi de nemulţumire pentru portari. Forma geometrică mai bună va avantaja execuţiile tehnice ale jucătorilor ofensivi şi va face mai dificilă intervenţia portarilor. Ceea ce e un lucru bun. În fond, golul este sarea şi piperul jocului de fotbal.

Tricouri TechFit

Cei de la Adidas au dotat tricourile cu o tehnologie pe care au numit-o TechFit. Pentru ochiul nostru, al necunoscătorilor, acest TechFit constă în două benzi plasate sub formă de X pe spatele tricoului. Aceste benzi stochează o parte din energia consumată de jucători. Cu noile tricouri, conform celor de la Adidas, jucătorii ar sări mai sus şi ar alerga mai uşor.

Partea negativă este că aceste tricouri se îmbracă ceva mai greu şi sunt mai strâmte decât cele obişnuite. Din acest motiv, unii jucători le-ar putea considera incomode şi, eventual, ar renunţa la ele.

Sună cam SF nu-i aşa? Probabil aşa şi e pentru că aceste tricouri au fost deja testate de francezi în barajul cu Irlanda şi, până la urmă, henţul lui Thierry Henry le-a adus calificarea, nicidecum tricourile.Nu toate echipele de la Campionatul Mondial vor purta aceste tricouri. Doar 12 ţări vor beneficia de pe urma lor. Printre acestea se numără Africa de Sud, Argentina, Mexic, Germania, Franţa şi Spania. Aş risca însă să pariez că Franţa va dezamăgi, din nou, cu tot cu tricourile minune.

Ghete Predator X

Cu siguranţă cel mai important accesoriu al unui jucător de fotbal este gheata. Gheata oficială a Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud se numeşte Predator X. Cei de la Adidas au fost ajutaţi în crearea ei de fostul mare jucător francez Zinedine Zidane.

În afară de faptul că este foarte uşoară, gheata Predator X beneficiază de ceea ce Adidas numeşte Powerspine: o dungă transversală pe talpă. Această dungă ar avea rolul de a stabiliza piciorul fotbaliştilor. Dacă este într-adevăr aşa, aceste ghete ar putea reduce riscul accidentelor de gleznă.

Acum rămâne de văzut dacă toate aceste tehnologii vor juca un rol important în evoluţia jucătorilor sau sunt doar nişte texte de marketing. Oricum, un campionat mondial nu se câştigă cu ajutorul unui tricou ci cu talentul unor jucători precum Andrés Iniesta.

TZUTZU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s